Into My World
03: Confident level up !
posted by Cik Nin Mac 19, 2017 0 comments
Assalamualaikum gais. Sekarang dah bulan Mac. Pejam celik , tinggal lagi 2 bulan nak habis sem 3 and now struggle dengan hectic week. Yang mana student tu paham la. Haha.

For this entry, aku just nak update a bit la pasal flaws aku ni. Like previous punya entry, aku ada cakap pasal flaws aku yang selalu diam. Takut nak bercakap dengan orang and etc. So, I have found the solution and aku rasa confident level aku makin meningkat. Macam mana aku boleh detect pasal confident level aku dah meningkat? Ok gini.

Aku ada sorang kaunselor praktikal ni. Dia lelaki. Aku terlibat dengan sesi kaunseling dia ni time aku jumpa dia dalam bilik kaunseling. So, kat situ kitaorang macam kenal-2 laa and dia mintak tolong untuk join sesi kaunseling dengan dia. Bukan aku sorang je k. Dia ajak kawan-2 aku sekali. For me, best la lecturer ni sebab dia sporting. Haha.

Bila dah agree, kitaorang memang kena join sesi tu once a week. Sesi tu at night lah sebab tak nak ganggu waktu kelas di siang hari. Ok. First sesi, kitaorang cakap pasal tempat yang paling nak pergi/melawat camtu la. Aku cakap nak pergi Jepun sebab their culture, enviroment and paling penting nak tengok bunga sakura. Yes. I like sakura because of the colour. Although I don't like pink tapi bagi aku warna sakura tu cute. luls~

That's for the first session la. Then, second session, kaunselor bagi topic pasal benda yang kita tak suka pada diri sendiri. Apa lagi aku pun cakap la pasal flaws aku. Bila dah cakap tu rasa a bit relief because my fellow friends bagi solution on how to handle it and dorang pun cakap yang aku sekarang dah makin confident untuk bercakap dengan orang and tak macam first masuk kolej dulu. Especially, bila presentation dalam kelas. So, when I heard it, aku rasa positif sangat and aku patut buang rasa takut tu. Kaunselor pun ada cakap, "kita ni sebenarnya selalu sangat fikir pasal penerimaan orang terhadap kita and pasal orang judging kita."

Thats it. Sebab tu confident level aku ni turun ja. Terlampau fikir apa yang orang akan cakap. Padahal ada je orang yang tak kesah pasal kau. Buat apa nak fikir sangat kan? Kalau ada pun, abaikan. Lantak dia nak cakap apa. Kadang orang yang cuba nak jatuhkan kita tulah penguat untuk kita bangkit and hadap segala negative vibes tu. Buktikan yang dorang tu salah. oh yeah.

Okaylah. Nak update tu je. Bulan depan is my month. Aku plan macam2 dah. Balik kampung halaman pastu nak celebrate birthday dengan makan masakan ibu & maktok tersayang, shopping sorang2 (forever alone la katakan), and also makan dessert bebanyak. Ye tahu aku kuat makan.

Nanti cheq update lagi. Adios amigo ! *buat mini love* ^^
design by Wanaseoby